preskoči na sadržaj

III. osnovna škola Bjelovar

Login
Tražilica
eTwinning projekt VOLIM REPUBLIKU HRVATSKU

Sve o projektu pročitajte i pogledajte na poveznici:

Volim Republiku Hrvatsku

eTwinning projekt IGRA, UČENJE I ČITANJE UZ TERAPIJSKOG PSA

Sve o projektu pročitajte i pogledajte na poveznici:

Učenje i čitanje uz terapijskog psa

eTwinning projekt SVIJET POD MIKROSKOPOM.

   

Sve o projektu i našim aktivnostima skupine Ekomravci pogledajte na sljedećim poveznicama:

Svijet pod mikroskopom

Ekomravci

PROJEKT "ČITAMO ODRŽIVO"

Pogledajte što smo sve radili u našem projektu:

Projekt Čitamo održivo

Nastavljamo s natječajem i 2021. godine te Vas pozivamo na sudjelovanje.
Svi podatci su u prilogu.
Veselimo se Vašem sudjelovanju na natječaju.

 

Advent uz Beatlese!

Svaki dan uživajte u novoj pjesmi Beatlesa!

(klik na sliku)

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Projekt Drvokod.eu

CISOK

 

 

 

 

E-škole
Djetinjstvo bez gladi

Priloženi dokumenti:
Djetinjstvo bez gladi.pdf

Sinergijom do uspješne zajednice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2015.

Ovaj mjesec: 2711
Ovaj tjedan: 249
VAŽNI DANI U 2.C RAZREDU

UMJETNIK-TO SAM JA!

Tradicionalno svake godine na Dječjem odjelu knjižnice knjižničarke organiziraju izložbu pod nazivom UMJETNIK-TO SAM JA! kojom žele potaknuti učenike da se predstave svojim kreativnim i umjetničkim izričajem. Izložba je zamišljena  kao mogućnost predstavljanja literarnih, likovnih, foto i drugih kreativnih radova djece osnovnoškolskog uzrasta nastalih u školi, vrtićkim skupinama ili slobodnom vremenu djece. Tema izložbe je slobodna. Učenici našega razreda sudjelovali su na izložbi svojim likovnim i literarnim radovima. Izložbu smo posjetili zadnji dan škole. Osim obilaska izložbe, prošetali smo gradskim korzom koji je već bio spreman za Terezijanu, zabavili se na dječjem igralištu i počastili se sladoledom.

 

 

Međunarodni dječji festival-Šibenik

Ususret 61. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik – Hrvatska Grad Šibenik raspisao je likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu (Ne)vidljivo. Međunarodni dječji festival je najstarija multimedijalna kulturna manifestacija takve vrste u svijetu. Koncepcija i humanitarni ciljevi Festivala imaju punu podršku UNICEF-a i UNESCO-a te stalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske. Dječji likovni natječaj važan je dio festivalskog programa. Učenici našega razreda svojim likovnim radovima uključili su se u program Šibenskog festivala. Učenici su slikali na temu /Ne)vidljivo te su kroz likovni izričaj pokazali kako oni vide oku nevidljivu prijetnju – corona virus.

                                

Uskrsna radionica

U suradnji s knjižničarkama Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović održali smo radionicu povodom Uskrsa. Radionica je organizirana putem Zoom aplikacije, a učenici su prema uputama izrađivali zečiće. Online sat prošao je u veselom, uskrsnom raspoloženju.

 

Međunarodna izložba Lidice

Hrvatski školski muzej pozvao je na suradnju i sudjelovanje dječje vrtiće, osnovne škole i druge odgojno – obrazovne ustanove na likovnom natječaju povodom 49. Međunarodne izložbe dječje likovne umjetnosti LIDICE 2021. (Češka). Tema likovnog natječaja bila je Robot i umjetna inteligencija. Povjerenstvo Hrvatskog školskog muzeja za Međunarodnu izložbu u Lidicama izabralo je likovni rad Gabriele Tadić. Bravo, Gabriela!

 

ŠKOLSKI KLIMATSKI IZAZOV

Školski klimatski izazov je natjecanje - maraton za učenike od 8 do 14 godina u dizajniranju rješenja koja doprinose postizanju održivog razvoja i smanjenju utjecaja klimatskih promjena, pri čemu se koristi svjetski poznata Designathon Works ® obrazovna metoda. Tema ovog Školskog klimatskog izazova bila je Gradovi i klimatske promjene. Ciljevi Školskog klimatskog izazova su poticanje učenika da postanu pokretači promjena kroz aktivno učenje, povećanje interesa za obrazovanje kroz društveno važne teme, poticanje razvoja vještina potrebnih u 21. stoljeću kao i poboljšanje odnosa nastavnik – učenik – škola – roditelji- lokalna zajednica. U ovom zanimljivom natjecanju sudjelovali su kao tim učenici Gabriela Tadić, Marko Rukavina i Mihael Topljak uz mentoriranje učiteljice Suzane te uz pomoć i podršku roditelja.

 

3. Balogijada

Povodom 3. Balogijade koju organizira Osnovna škola Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno održan je krasnoslovno – scenski i likovni natječaj. Za sudjelovanje na natječaju učenici su kreirali likovni rad koji se tematski vezao uz pjesmu po izboru iz Balogove pjesničke zbirke Nevidljiva Iva. Radovi koje je izabralo prosudbeno povjerenstvo krasit će jubilarno 50. izdanje Nevidljive Ive. Povjerenstvo je također odabralo radove za likovnu izložbu, a za izložbu je odabran rad Une Kliska koje je ilustrirala Balogovu pjesmu Vatra. Čestitamo Uni na uspješnoj i zanimljivoj ilustraciji!

 

SLUŽBENA ČESTITKA FORUMA ZA SLOBODU ODGOJA

Forum za slobodu odgoja izabrao je plakat našega razreda s nazivom #čuvamobakuidjeda za predložak njihove službene božićne i novogodišnje čestitke. Plakat je na natječaju Oboji svijet bojama tolerancije osvojio nagradu, a izbor našega plakata za službenu čestitku čini nas još sretnijima i ponosnijima.

BOŽIĆNI BLAGDANI U RAZREDU

Tijekom prosinca obilježili smo blagdane u razredu. Učenici su slikali božićne motive, izrađivali čestitke i adventske vjenčiće. Čitali smo književne tekstove na temu blagdana, pjevali božićne i novogodišnje pjesme. Obitelj Kerhanaj poklonila je našem razredu bor, a svi zajedno smo ga okitili kuglicama koje su učenici donijeli od kuće. Gabrijela je uz pomoć mame napravila božićni ukras za razred. Uz svjetlost adventskih svijeća i lampica s bora lijepo i svečano smo se osjećali u našem razredu. Sve radove objedinili smo u digitalnoj slikovnici koja se zove Blagdani u razredu.

Blagdani u razredu - digitalna slikovnica

     

 

DAN SJEĆANA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

DAN SJEĆANJA NA  ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dan prije 18. studenoga obilježili smo u razredu Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Razgovaralo smo o Domovinskom ratu, učenici su gledali fotografije vukovarskog groblja, bijelog križa, bolnice i vodotornja. Učenici su naslikali vukovarski vodotoranj.

DAN JABUKA

U razredu smo obilježili Dan jabuka tako da su učenici slušali i razgovarali o književnom tekstu o jabukama, na satu likovne kulture u tehnici mozaika od kolaža su izrađivali jabuke. A najslađi dio dana je bio kada smo jeli sočne i ukusne jabuke koje su nam poklonili roditelji Rukavina. Hvala im na ovom zdravom i slasnom daru!

  

DAN KRAVATA

Međunarodni Dan kravata obilježava se 18. listopada. I mi smo ga obilježili u razredu. Pomoću prezentacije učenici su saznali o povijesti kravate, potom su na satu likovnog dizajnirali svoje kravate koje smo izložili na panou. Naravno, svi smo toga dana odjenuli kravate!

SVJETSKI DAN RAZGLEDNICE

Svjetski dan razglednice obilježava se 1. listopada. U našem razredu obilježili smo ga tako da smo se uključili u projekt koji je organizirala Hrvatska pošta. Hrvatska pošta poslala nam je prezentaciju u kojoj simpatični lik Marko Markica objašnjava što je razglednica, kome i kako se piše razglednica. Pošta nam je poslala i razglednice koje su učenici napisali i poslali na željene adrese. Baš je bilo lijepo u društvu Marka Markice učiti o razglednicama. Najljepše hvala Hrvatskoj pošti na ovom zanimljivom projektu!

 

 

NATJEČAJ UDRUGE MLADA PERA ČAKOVEC – ZMAJČEK POZOJČEK

Mnogi gradovi imaju mitove i legende u koje su uključeni zmajevi. U Međimurju postoji više različitih legendi o zmaju Pozoju. Udruga Mlada Pera objavila je sedam priča o Zmajčeku Pozojčeku u kojima na kreativan i djeci prihvatljiv način podučava o povijesti Međimurja i Čakovca, zemljopisnim karakteristikama i turističkim zanimljivostima, a sve kroz lik simpatičnog Zmajčeka Pozojčeka.

Udruga je pozvala sve osnovnoškolce diljem Hrvatske da istraže neki običaj svoga kraja, legendu, predaju, vjerovanje, povijest imena svoga mjesta, te napišu priču u koju će uključiti lik Zmajčeka Pozojčeka.

Dvadesetak najboljih priča objavljeno je u slikovnici Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka, a sama slikovnica predstavljena je u vrijeme Porcijunkulova u Čakovcu.

Među najboljim pričama koje su objavljene u slikovnici našle su se i priče Mihaela Topljaka, 2.c i Borne Krčelića, 2.a na čemu im iskreno čestitamo.

VEDI I ZMAJČEK POZOJČEK

Jednom davno u našem su bilogorskom kraju živjeli Vedi i zmaj po imenu Pozojček.

Vedi su pomagali ljudima u poljoprivrednim poslovima i u čupanju stabala, a zmaj Pozojček je bilogorskoj  djeci pričao narodne priče.

Jednoga dana su se Vedi i zmaj Pozojček našli na putu do iste kuće u kojoj je živjela obitelj s desetero zaigrane djece. Poglavica Veda je pitao: „ Zmaju, što ti tu radiš?"

A Pozojček reče: „Ja sam došao ovoj djeci pričati priče. A što vi divovi ovdje radite?" 

Ubrzo su se Vedi i Pozojček posvađali i Vedi su prizvali svojim  uznemirenim disanjem oluju. A zmaj je počeo ljutito rigati vatru. Zatim se dogodilo nešto jako čudno. Vedi su počeli urlati poput Indijanaca, a zmaj je počeo pjevušiti bilogorske ratničke pjesme. Zaletjeli su se jedni prema drugima i nastala je tučnjava! Grmilo je na sve strane, vatra je plamtjela!

Ljudi su ih pokušali pomiriti, ali bezuspješno. To je na kraju uznemirilo Boga koji je razmaknuo oblake i natjerao ih da se pomire.

Pozojček je nakon toga pomogao Vedima oko poslova za obitelj sa zaigranom djecom, a Vedi su navečer pomogli Pozojčeku  pričati priče i zabavljati djecu.

Tako su Vedi i zmaj Pozojček uz pomoć Boga  postali prijatelji do kraja života. 

                                                                                                                                           Mihael Topljak

 

VEDI I ZMAJČEK POZOJČEK

Jednom davno živio je Zmajček Pozojček. Upoznao je cijeli svoj kraj pa mu je postalo dosadno. Odlučio je  malo istraživati. Letio je dugo i od leta se umorio.

Vidio je jednu planinu, ustvari brdo i odlučio se tamo malo odmoriti. Bio je to Planinarac, vrh gore Bilogore.  

Dok je spavao, nekako se pomaknula jedna stijena i pala je na Zmajčeka Pozojčeka. Nije se mogao pomaknuti. Razmišljao je i razmišljao što da napravi.

Sjetio se da je negdje čuo da postoje neki Vedi – divovi koji su ljudima pomagali nositi teške stvari. Odlučio je zvati: „Vedi! Vedi!″

Odjednom je čuo neke teške korake. Došao je Ved i skinuo stijenu sa zmaja. Zmajček mu je bio jako zahvalan i nije ni sam znao kako da mu se zahvali. Sjetio se! Rekao mu je: „Popni se na moja leđa da ti pokažem kako je letjeti.″

 Ved se popne i oni polete. Vedu se jako svidjelo letjeti. Od toga dana su Ved i Zmajček Pozojček najbolji prijatelji.

                                                                                                                                         Borna Krčelić

Priče su objavljene na portalu Udruge Mlada pera Čakovec:

Mihael Topljak - Vedi i Zmajček Pozojček

Borna Krčelić - Vedi i Zmajček Pozojček

 

MEĐUNARODNI LIKOVNO – LITERARNI NATJEČAJ

Na ovogodišnjem, jubilarnom Međunarodnom likovno-literarnom natječaju Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb na temu „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost”, sudjelovalo je  800 radova djece hrvatskog podrijetla iz 16 zemalja.

Radovi su, kao i obično, postavljeni u Gradskoj galeriji Iserlohn gdje je žiri nakon pomnog promatranja i stručne prosudbe, odabrao najbolje.

Izložba likovnih i literarnih radova iz cijelog svijeta održat će se u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin, Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole u Orašju i Ogranka Hrvatskog pedagoško – književnog zbora Bjelovar.

Međunarodna izložba likovnih  radova postavljena je u Gradskom muzeju Bjelovar u razdoblju od 22. rujna do 24. listopada 2020. godine.

Na ovom natječaju učenici našega razreda postigli su iznimne rezultate: Mihael Topljak osvojio je za literarni rad 3. mjesto, a Zara Gladović 4. mjesto. U likovnom dijelu natječaja 3. mjesto je osvojila učenica Lana Bačić, 2. a razred koja je pohađala Dodatnu nastavu iz Hrvatskoga jezika.

Na međunarodnoj izložbi u Gradskom muzeju Bjelovar nalaze se i slike sljedećih učenika 2. c razreda: Gabriele Tadić, Matie Paljan, Magdalene Nadilo, Vite Tonkovića, Nike Ivanovića, Une Kliska, Petra Žgele, Mateja Demića, Zare Gladović, Mihaela Topljaka, Nikole Feletara i Petre Sigl. Zbog pandemije nije se moglo održati svečano otvaranje izložbe, ali o izložbi i nagrađenim učenicima vijesti su objavljene na stranicama Ogranka HPKZ-a Bjelovar, Hrvatske matice iseljenika u Njemačkoj, na Alfa radiju i TV Jabuci.

Čestitam svim učenicima na međunarodnom uspjehu!

 

VOLIM

Kad je nebo plavo kao lan

Volim reći: Dobar dan!

Kad san dobije moć

Volim reći:  Laku noć!

Volim kad mi baka čita

Bajke,

Najviše volim kad trčim

U zagrljaj majke.

                                                      Mihael Topljak

 

 

BOJE

Plava je boja kao more,

Smeđa je boja kao drvo,

Zelena je boja kao trava,

Žuta je boja kao sunce.

 

U moru se skriva

Šarena ribica.

Na drvetu spava

Tiha ptičica.

U travi skače

Sretni zečić,

Sunce grije

Svaki grmić.

 

Zbog boja ljepši je svijet,

Vesele im se djeca i cvijet.

                                                                                                                                       Zara Gladović

 

                     DAN KRUHA I DAN JABUKA

 Učenici 1. c razreda bogato su  i raznovrsno obilježili  važne datume u mjesecu listopadu. Za Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje vrijedne ruke roditelja, baka i djedova ispekle su za svoje prvaše ukusne slatke i slane krušne proizvode. Na raskošnom stolu 1. c razreda našlo se kiflica, pletenica, buhtla, mafina, makovnjača, kuglofa  i raznih vrsta kruha. Za Dan jabuka učenici su se sladili ukusnim jabukama koje je donirala obitelj Rukavina. Kako bi razred odisao jesenskim ugođajem gospođa Anita Rukavina napravila je kreativan jesenski aranžman koristeći kukuruze, kestenje, orahe, šipak i bundeve. Kako se između tih dana našao i Dan kravata, i njega su učenici obilježili došavši u školu s karavatama te su tako ukrašeni uživali u mirisima i okusima jesenskih plodova i krušnih proizvoda. Hvala svima koji su pridonijeli ugodnom jesenskom ugođaju u našem razredu!

Suzana Turković, učiteljica savjetnica

 

 

 

 

Bajkaonica

U petak, 25. listopada 2019. godine učenici 1. c razreda posjetili su prostorije Društva Naša djeca Bjelovar. Tom prilikom sudjelovali su u Bajkaonici koju su pripremile volonterke DND Bjelovar, knjižničarka Vjeruška Štivić i učiteljica Mira Ankica Klarić.

One su djeci naizmjence pričale priče Pjetlićeva družba, Crvenko i Plavko – momčići vilenjaci, Lončiću, kuhaj, Muha Zunza i Djed i repa. Učenici su pažljivo slušali priče, razgovarali o poukama te potaknuti likovima i događajima iz priča stvaralački  se izražavali crtanjem.

Učenici su tako na zanimljiv, zabavan i poučan način obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Suzana Turković, učiteljica savjetnica

 

 

 

Dan štednje

Povodom Dana štednje u petak, 29. listopada 2019. godine učenici 1. c razreda posjetili su Erste banku. Već na samom ulazu u banku učenike je dočekao Medo Štedo kojem su obradovani učenici pohrlili u zagrljaj.

U društvu Mede Štede i zaposlenika banke učenici su obišli prostorije banke, vidjeli kako se na automatu broje novci, kako je izgledao hrvatski srebrnjak, kako se podižu novci na bankomatu. Sa zaposlenicima su razgovarali koje poslove obavljaju bankovni službenici, kako se može štedjeti i zašto je štednja važna.

Na kraju posjeta učenici su se počastili bombonima i štapićima, a posebno su ih razveselili pokloni – drvene i pastelne bojice.

Zahvaljujemo djelatnicima banke što su nam omogućili ovo korisno i ugodno druženje, a posebno gospodinu Igoru Topljaku koji je organizirao ovaj posjet.

Suzana Turković, učiteljica savjetnica

 

 

ĐACI PRVACI U KNJIŽNICI

 

U petak, 8. studenoga 2019. učenici 1. c razreda posjetili su Dječji odjel Narodne knjižnice.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar  provodi akciju besplatnog upisa učenika prvih razreda u Dječji  tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

Prilikom posjeta učenici su se upoznali s osnovnim informacijama o dječjoj knjižnici i važnosti čitanja, imali su priliku zaviriti u različite zanimljive knjige, saznali su da osim čitanja djeci knjižnica pruža još puno zanimljivih sadržaja.

Na kraju obilaska  knjižničarka Tatjana Petrec podijelila je učenicima prigodne pozivnice s kojima mogu ostvariti besplatan upis u Dječji odjel, a potom su učenici uživali u kutku slikovnica gdje im je knjižničarka pročitala slikovnicu.

 

Suzana Turković, učiteljica savjetnica

 

preskoči na navigaciju